onsdag 1 juli 2009

Svettigt och bra


Heta dagar på sistone. Oerhört varmt och somrigt. Dagar som vi spenderat här i hemtrakterna tillsammans med olika personer på besök. Först hade Svante 2 dagar med vänner på besök. "Gamla" vänner från Malmö och hans gamla förskola. Ena dagen Ludvig med pappa. Andra dagen Selma med mamma. Och det har sannerligen lekts kan jag säga. Sen 1 dag med farmor, farfar och kusin. Så Svante har haft händelserika och roliga dagar. Det känns bra.

Tora och Rut slåss mot värmen. Mest under nätterna. Vi hoppas i alla fall att det är värmen som stör sömnen. Tora sover bättre än Rut och när hon vaknar till går hon oftast snabbt natta om genom att ge henne sin napp. Rut har det dock jobbigare. Hon vaknar ett par gånger under kvällen och ett par gånger under natten och är störtledsen direkt. Från sovande läge till förkrossad. Jag fattar inte riktigt hur det går till? Undrar vad det är som stör. Kan det vara drömmar redan nu? Jag minns inte riktigt när sånt börjar dra igång. Rut är ju faktiskt mer på hugget än Tora under dagarna. Rut rör sig mer, undersöker mer och är känsligare än Tora rent allmänt. Likaså vid läggning så somnar Tora mycket lättare än Rut nu för tiden. Förut var det tvärt om. Precis innan hon just ska till att verkligen somna blir hon tokledsen och bara störtgråter. Man kan riktigt se att hon kommit till ro och börjar andas lite mer stilla och så vänder det blixtsnabbt till detta panikgråtande. Nån som känner igen sig, några tips?

Som tur är är dom ju väldigt glada också de små. Älskar att sitta och greja på golvet. Helst i Svantes rum tuggandes på nån rälsbit från Brio. Köket går också bra. Grävandes i sin hink med leksaker. Något mjukt liggandes bakom dom kan fortfarande kännas tryggt att ha, men oftast fixar dom det riktigt bra nu för tiden.

Svante är mycket förtjust i sina småsystrar. Tur är väl det. Snart kommer utmaningen när de börjar krypa. Undrar om dom kommer vara lika välkomna in på hans rum då? Vi har i alla fall planerat för ett grindinköp.

-tobias.

3 kommentarer:

Familjen Sundström sa...

Känner så väl igen det där. William har den sista tiden också haft svårt att sova och panikgråter till i sömnen antar jag, för då jag går in till honom så sover han vidare som om ingenting hänt, men ibland vaknar han till och då får man ge honom nappen så sover han vidare. Sen vaknar han flera gånger på morgonen från ca 03.00 fram till 06.00 då det är matning. Det är inte hunger han vaknar av utan antagligen värmen eller drömmar, vem vet...
Har inget bra råd att ge, men själv ska vi testa att skaffa en fläkt till sovrummet så får vi se om han sover bättre om det är svalare i rummet. Hoppas det.
Sanna däremot sover bra på nätterna men på dagarna verkar korta powernaps räcka för henne...

Linda sa...

mina tjejer hade också tufft förra sommaren i värmen. vem som har haft svårt att somna/varit svår att söva om har gått upp och ned här också... de liksom turas om. jag tror att allt sånt där beror på utveckling - något nytt händer/de lär sig/förstår något nytt och det blir en tombola i hjärnan. de kan inte sortera och känner sig då otrygga och blir ledsna. vad kan man göra? bära, trösta, vagga, sjunga... och viktigast av allt - ha tålamod. minns att jag var MINST SAGT uppgiven tillsammans med Johan under framförallt första året. upp och ned upp och ned med sömnen. ellen rättade upp sömnen runt 9-10 månader och sov hela nätter. ester sov okej men ammade ju nattetid ändå till 13 månader drygt. men det finns ett slut på natteländet. I promise. kramis och förlåt för min romankommentar.

TvillingTur sa...

Vad roligt med såna långa och intressanta kommentarer. Verkligen inget att ursäkta sig för Linda. Jag bara tackar och bockar för att ni tagit er tid.

-tobias.