tisdag 19 maj 2009

Söker du en gaphals? - finns här, i dubbla upplagor

Vad är det som händer? Helt plötsligt har våra små tjejer börjat gapa och skrika som galningar. Rakt ut, högt och starkt som bara den. Låter som en blandning mellan en galen papegoja och en trimmad visselpipa. Dom behöver inte ens vara trötta eller hungriga, de bara skriker rakt ut när som helst. Rut skriker mest och värst, men Tora är inte långt efter. Det är såna galna skrik som man direkt blir riktigt förbannad av. Man kan bara inte ignorera det.

Efter att ha funderat på alla tänkbara orsaker. Oroat oss för att de är hungriga, ostimulerade eller sjuka hittade vi tillslut en bok som beskriver barns olika utvecklingsfaser i olika åldrar. Den heter "Växa och upptäcka världen" -av Hetty van de Rijt & Frans X. Piooij. Där kunde vi läsa att just i den här åldern upptäcker de relationsvärlden. Detta innebär i korthet att de börjar förstå att det finns många olika typer av relationer mellan saker som utgör deras värld. T.ex. avståndsrelationen, vilket innebär att de börjar inse att det existerar avstånd mellan saker och ting. Detta kan vara oerhört oroväckande då världen plötsligt blivit en väldigt stor plats och själv är man kanske bara en obetydlig liten rackare som ligger där och sprattlar. Bara en sån sak som att de nu förstår att mamma och pappa kan gå sin väg. Eller att någonting ligger på en plats omöjlig för dom att nå. Klart man blir rädd och frustrerad, eller?

Stora steg i utvecklingen brukar ha med sig oroliga biverkningar. Detta är ett väldigt stort steg och har tydligen ofta med sig en massa orosmoment. Vi kunde bara bocka av sak efter sak som nämndes. Det kändes både lite lättande och lite skrämmande. Saker som enligt boken kan tyda på att barnet är i en ny utvecklingsfas och som vi kunde bocka av för tjejerna var:
  • skriker mer, är ofta grinig, kinkig och på dåligt humör
  • vill att du ska underhålla honom/henne
  • vi ha mer fysisk kontakt
  • sover dåligt
  • tappar aptiten
  • vill inte att du byter blöja på honom/henne
Inte några jätteovanliga saker, men ack så påfrestande. Jag minns nu liknande faser med Svante. Men ännu en gång går det knappt att jämföra i och med den dubbla uppsätnningen. Det är ju mer eller mindre omöjligt att lyckas tillfredställa alla dessa behov hos 2 stycken samtidigt, hela tiden. Det är alltid minst 1 som är missnöjd.

Detta kan enligt boken hålla igång i 1-5 veckor - 4 i snitt. Behöver ju inte nämna hur länge jag önskar det skall pågå. Inte minst för Svantes skull, som förtillfället inte har det lätt. Det känns ändå skönt att hitta en förklaring på alltihop. Även om det nu inte behöver vara hela sanningen, så kan man i alla fall luta sig mot någonting och inte bara stå där i ett enda stort oroligt frågetecken.

-tobias.

Inga kommentarer: