söndag 8 februari 2009

Läget som det ligger nu

Några dagar har gått och det mesta traskar på som det gjort ett tag nu. Men några väsentliga förändringar har också börjat märkas. Man blir lite matt i detta sökande efter rätt bit på rätt plats i detta enorma pussel. Till exempel så har vi gett våra tjejer en portion modersmjölkersättning varje kväll innan läggdags för att dom ska känna sig riktigt mätta och belåtna och sova gott. Sova gott har ju dock inte visat sig vara deras starka sida, så den planen kanske inte varit så bra ändå. Vår BVC-sköterska tipsa oss att skippa ersättningen på kvällen för att se om det blev nån skillnad. Ersättningen är så mycket mäktigare än bröstmjölken och kan därför vara svår att bryta ner och på så sätt störa sömnen. Mycket riktigt så verkar detta stämma bra på våra tjejer och dom har nu sen några dagar varit utan ersättning och är betydligt mer till freds varje kväll och natt. Dom somnar fortfarande rätt sent, men är inte ledsna och oroliga - bara vakna. Så där fick vi för att försöka safe'a och se till att ge dom ordentligt med käk.

Tassarna på sängen fungerar faktiskt ganska bra. Dom är en bra hjälp vid läggning. I alla fall vid läggning av Tora. Rut verkar det inte direkt bita på. Hon tycker fortfarande inte om att hamna i sängen på kvällen. På dagen går det hur bra som helst, men icke på kvällen. Hon har därför de senaste nätterna sovit mellan spjälsängen och vår säng i sin insatts till vagnen. Det verkar hon gilla betydligt bättre. Då kan vi gå omkring och vagga henne i den tills hon somnat och sen sover hon riktigt gott resten av natten. De två senaste nätterna har båda två lyckats somna till 01:30 så det går i alla fall åt rätt håll. I morse sov dom till 08:30 och jag känner mig faktiskt rätt pigg och utvilad. Lite ovant, men skönt.

På dagarna är dom nu mycket mer vakna och sociala än för nån vecka sen bara. Dom skrattar och "pratar" och tittar runt på allt dom kan få span på. Svante är en fantastisk storebror som ofta vill hjälpa till att vakta sina systrar. Han gungar dom fint i sina babysitters och ibland händer det att han tar fram nåt instrument och underhåller dom en stund. En kväll fick dom sig en rejäl trumshow (se video) och en annan kväll en lite mer lugn stund med "gitarren" (det är en ukulele - jag vet).



Nu vaknar tjejerna från middagsluren och det är dags att sätta fart igen. Svante och AnnaKajsa har begett sig till Vellingeblomman, som är deras favoritutflyktsställe. Själv har jag passat på att öva lite gitarr inför nästa helgs "Alla hjärtans dag-spelning". Kul att hinna med litet speljobb också även nu för tiden. Fortsatt trevlig söndag.

-tobias.

3 kommentarer:

Vilda sa...

Intressant det här med ersättningen. Alla sa till oss att hälla i henne ersättning på kvällen så sover hon. Det hjälpte föga och nu vet jag varför. Ha en fortsatt trevlig kväll, ses imorrn. /Ulrika

Anonym sa...

Tänk vad lätt det hade varit om det fanns ett facit som funkade för alla barn, men kanske lite tråkigt också... Jag har också tänkt att ersättning borde göra så att de sover bättre och hört många säga att det är så det har funkat för dem och det är klart att man testar det då!

Härlig video med Svante :-)!

Här har vi "testa-gränser-hela-dagarna-maraton" och det är ganska tålamodsprövande det också, men vi får för det mesta sova ganska gott om nätterna och det är värt hur mycket som helst. Turligt nog är det än så länge mest Max som testar oss medan Moa är mer lillgammal av sig och försöker verka vuxen, eller "buxen" som hon själv säger.... :-)
Ha en skön söndagskväll!

Anonym sa...

Tjena Tobias. Riktigt roligt att se Svante med en ukulele. Påminner riktigt mycket om sin far i samma ålder. Om jag inte minns fel så hade du en Röd "Roland Sjögren ukulele". Ha det gött.