lördag 27 februari 2010

Bra och dåligt

Igår kändes det lite som våren var på väg. En underbar känsla verkligen. Det har varit roligt med en vit vinter. Pulkaåkning, snöskottning, snöänglar och nedgrävda barn. Sånt är man inte bortskämd med i skåneland. Men när det nu blev nån plusgrad och solen lyste igenom molnen. Då kändes det riktigt, riktigt bra. Denna dag spenderade vi genom att gå upp tidigt och komma iväg på utflykt. Först till Vellingeblomman. Det är ett av Mammans och Svantes favoritställen. Där handlade vi lite nya blommor till hemmet och tittade på deras ambitiösa påsklandskap. Det är ett mycket bra ställe att spendera lite tid tillsammans med barnen på. Får, lamm, marsvin och kaniner fanns också på plats att beskåda. Tora och Rut var oerhört uppspelta över detta. Dom hade ju också riktigt bra platser upp i kundvagnarna. 3 glada barn och 2 lika glada föräldrar. Bra utflykt, helt klart.


På hemvägen svängde vi förbi Ikea. Handlade lite nödvändigheter såsom ett efterlängtat barnlås till kylskåpet. Tyvärr Rut, nu är det slut på roligheterna där. Nu är det bara vitrinskåpet som är problemet. Jag känner inte för att skruva hål i det för att förhindra tjejernas inbrottsliga ådra. Men det kanske är det som behövs?

En tråkig sak som bekymrar oss är att Rut har börjat bitas. Det har inte inträffat så många gånger, men det räcker. Det händer ofta i samband med att hon och syrran vill åt samma sak. Går det då för hett till kan det komma ett bett. Tora skriker i högan sky och Rut får en mycket tydligt skyldig blick. Idag hände det och jag vi hörde Toras skrik från vardagsrummet. När jag frågade Rut om hon hade gjort någonting så pekade hon på Toras arm och sa: titta där... Mycket riktigt så var där ett tydligt bitmärke. Inget som gått igenom, men illa nog för att det lite senare skulle svullna upp och blir rött och fult. Det gjorde säkert jätteont och man lider med Tora. Men vi lider också med Rut som tyvärr väljer den vägen i vissa konflikter. Någon som vet vad man kan göra åt det? Detta vill vi ju komma ifrån så snart som möjligt.

-tobias.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är en annan tvillingförälder som kan tipsa om självhäftande lås som vi använt för dörrar där vi inte kunnat skruva (exempelvis glasdörrar). Minns inte nu var vi köpte dem eller vilket märke det var, men det kan du säkert hitta på nätet!

Ha det gott!
/Camilla

TvillingTur sa...

Tack Camilla. Ska ta tag i en rejäl sökning på nätet ikväll. -tobias.

Linda sa...

håller med om att det känns lovande att våre är i antågande. det där med bitande har jag inte så stor erfarenhet av. det jag hört är att det barn som biter inte ska ges någon uppmärksamhet förutom EN tillsägelse. barnet som är bitet tas undan och får istället uppmärksamhet. det ska liksom inte löna sig att bitas ur uppmärksamhetssynvinkel... ganska svårt faktiskt. hemma hos oss är det ju alltid Ellen som busar och hittar på FARLIGHETER...ganska svårt att inte ge henne uppmärksamhet då.

Vikkan sa...

Min Johanna bits tyvärr också vid konfliktlösning. Eftersom brorsan Elias är lite bastantare än henne och starkare är det han som kan roffa åt sig mest. Vinner oftast alla fighter men då har J gett igen genom att bitas. Hon har även bitit barn på dagis (skrev om det på bloggen för ett tag sedan).

Jag brukar ge henne en tillsägelse och säga att man bara får pussas och kramas. Sen ägnar jag mig åt Elias som är den som blivit biten.
Vet inte om man kan göra så mycket mer egentligen. Det växer troligtvis bort för jag har aldrig hört talas om 13 åringar som biter sina vänner/ovänner. ;-)

/Vikkan

TvillingTur sa...

Linda & Vikkan - Tack för goda råd. Jag tar de till mig och med mig.
-tobias.

Anonym sa...

Camilla här igen.. :) Sprang ju på de där självhäftande låsen när vi var på IKEA häromdagen. De ingår i deras serie med barnsäkerhetsgrejer. Är kanske inte världens mest estetiskt snygga, men man slipper som sagt att borra.

Ha en trvlig helg!

Cat sa...

Tips från två 18-åriga tvillingar - lägg er i så lite som möjligt, det är en del av deras uppfostrande av varandra *lol* Men det ligger en hel del i det. Ett annat tips är att hjälpa dom att byta ut beteendet med något mer konstuktivt som ändå ger dom det dom behöver. Dvs om det är uppmärksamhet dom vill ha så kan man försöka förutse det och sedan lära dom något annat. n slogs i ansiktet under en period när hon var runt 1.5 och då bytte vi ut det mot att "kasta vatten" på