torsdag 11 december 2008

Tråkiga baciller, dagis och handsprit

Senaste två dagarna har vi spenderat hemma tillsammans allihop då Svante varit sjuk och följaktligen inte på dagis. En otäck brösthosta och en påtaglig feber smög sig på honom som från ingenstans. Fast nånstans kom det ju säkerligen ifrån och det nånstans är ganska så troligtvis från dagis. Det är ju där det händer, för det mesta. I samband med att syskonen kom så var han hemma i en hel vecka och hann bli fri från förkylning och annat skräp som befann sig så smått i hans kropp. Men det räcker som sagt med en vecka på dagis igen så är skräpet tillbaks i någon tråkig form. Inte så lustigt med tanke på att dom ändå är några stycken småparvlar som delar med sig av både gott och ont till varandra där varje dag. Som tur är så trivs vi väldigt bra med hans förskola i sig, både pedagogerna och vännerna och det gör Svante med. Lite tråkigt bara att en av hans bästa dagiskompisar har flyttat och slutat. Hon är saknad, det märker vi tydligt på vår lille kille.

Själva har vi bekymrat oss över hur tjejerna ska slippa bli smittade. Det vore fruktansvärt jobbigt för oss alla inte minst för tjejerna själva. Dom har ju fötts i en rätt tråkig tid vad det gäller infektioner och otäcka virus. Dom har ju även fötts några veckor för tidigt, vilket inte gör dom direkt mer motståndskrafitga. Det som börjar som en vanlig förkylning kan vara början på ett otäckt RS-virus som i sin tur kan ha riktigt otäcka konsekvenser på såna här små. Vi känner flera vars barn råkade ut för detta när Svante var nyfödd och det var inget roligt. Ingenting man önskar någon alls helt enkelt och kanske allra minst just sina egna barn. Vi försöker ta det säkra före det osäkra och undviker helt enkelt att vistas på köpcentrum, undviker besök av bekanta som är förkylda, undviker besök av barn i dagisåldern osv. Det räcker gott med de baciller som vi själva och Svante drar hem. Dom försöker vi i sin tur att kontrollera så gott det går genom att tvätta händerna noga och faktiskt även sprita dom. Kanske kan det verka överdrivet och en smula paranoit? Kanske det också är, men känns ändå som en rätt enkel åtgärd för att åtminstone minska riskerna för onödiga infektioner och andra tråkigheter. Det har ibland känts lite fånigt att be sina vänner gå och tvätta sig om händerna när dom kommer på besök, men ingen verkar haft nåt problem med det som tur är. Finns väl helt enkelt ingen som vill utsätta såna här små pärlor för såna otäckheter.



-tobias.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Inte kul med alla baciller. Lukas var hemma i 2 veckor när Noah kom. Efter 3 dagar på dagis var han febrig och mega förkyld. Som tur var klarade Noah sig och nu är Lukas frisk igen. Hoppas att Svante snart blir frisk och att ni andra klarar er. Ha en skön jul och hälsa familjen.
Underbar bild på flickorna.

Frida sa...

Jag tycker inte alls att ni verkar paranoida, man måste ju skydda sina små guldklimpar!

Anonym sa...

Ni har så fina barn, både de små och det lite större! Och det är väl inte alls konstigt att be folk tvätta händerna innan de kommer nära nyfödingar? Det trodde jag nästan var kutym att göra?