tisdag 5 januari 2010

En fin dag med 3

Har idag haft en mycket trevlig start på min drygt 7 månaders föräldraledighet. Hade alla barnen hemma då Svantes dagis har julstängt den här veckan också. Och det blev en sån fin dag. Alla barnen på kanonhumör. Kanske inte exakt hela tiden, men absolut den mesta av tiden. De lekte tillsammans. Och vi lekte tillsammans. Vi åt mat ihop och alla var nöjda och glada. Vi känner att tjejerna står och väger mellan att behöva vila 1 eller 2 gånger per dag nu. De har haft sovpass på för- och eftermiddagen fram tills nu. Men nu känns det som det räcker med ett lite längre pass efter maten sådär vid 12-tiden ungefär. Tora är lite tröttare än Rut på förmiddagen, men jag tror nog även Tora fixar att skippa förmiddagssömnen. Man får helt enkelt hitta på tillräckligt roliga saker för att det ska fungera. Men det är alltid lite lurigt just under tiden man ska rucka på väl invanda rutiner. Fast det brukar kännas bra när det väl är gjort.

I morgon ska Svante på lite semester hos sin mormor i ett par dagar. Då ska vi även passa på att ta tag i systrarnas nattningsvanor. Hittills lyckas vi inte få dom att somna själva i sina sängar utan vi nattar dom genom att bära dom. Det kan gå fort. Det kan ta en evighet. Man vet aldrig innan de väl sover. Detta bidrar till att vi inte kan lägga alla 3 barnen om vi är själva hemma. Vi kan lägga Svante medan Tora och Rut fortfarande är vakna. Han är som vanligt familjens klippa och har inga problem med att somna i sin säng själv inne på sitt rum. Bara vi går igenom alla nattningsrutiner först. Borsta tänderna - Läsa eller Leka - Dricka pyttelite vatten - Kissa - Gömma sig under täcket - Släcka lampan - Puss & Kram - Sen är det klart. Men om man ska natta Tora genom att bära omkring på henne i lite lugn och ro betyder det att man måste lämna Rut oövervakad och tvärt om. Det går ju inte alls. Det tar ju bara nån minut innan första galenskapen drar igång. Antingen blir den "lämnade" ledsen och börjar storgråta. Eller så är det knäpptyst och nåt farligt bus på gång. Man vet aldrig riktigt vad, men nåt är det alltid. Så nu måste de lära sig att bli lagda i sina sängar och lyckas somna på egen hand. Det är hög tid. Så för att Svante ska slippa ligga i rummet intill tumulten tycker vi det passar bra att han åker på mormor-spa och vi tar fighten om enklare kvällar.

Jag fick en sån härlig stund med tjejerna på deras rum ikväll. Till min stora glädje lyckades jag hämta kameran och få en en bit av det på film. Alla har vi våra dansstilar. Även Rut och Tora. Rut på 2 ben. Tora på 4.



-tobias.

4 kommentarer:

Familjen Sundström sa...

Så gulliga de är med sina olika dansstilar.
Lycka till med införandet av nya sovrutiner.
Väntar spänt på att få läsa om hur ni gjorde och hur det gick.
Vi har haft lite problem med just nattningen ett tag nu då de vägrar somna själva i sina sängar. Så vi måste sitta bredvid tills de somnat vilket tar en evig tid alt ta varsitt barn bredvid oss i sängen el soffan. Börjar bli lite tröttsamt att läggningen tar en timme om inte mer på kvällarna.

Evelina sa...

Som du skrev, "när ändringen väl är genomförd är det lättare" Lycka till men nya rutinen! Så söta dansstilar, Rut kommer att få grymma överarmar ;-)
/Evelina

Evelina sa...

Fel av mig, förlåt. Jag menar naturligtvis att Tora kommer att få vältränade armar, ingen annan.
/Evelina

Vilda sa...

Finns det något goare än "tult-stil" på dansgolvet??? Lycka till med rutinerna. :-)

Ulrika