tisdag 26 januari 2010

Medvetenhet

Det känns som om Tora och Rut har börjat förstå så otroligt mycket mer nu för tiden. Som om de har en mycket tydligare bild av hela sammanhanget. Att det ena ger det andra och att de själva kan påverka sin omgivning på ett sätt som de tidigare varit helt omedvetna om. Och det känns som denna utveckling har gått i raketfart. Tanken på att man skulle fortsätta att utvecklas i samma hastighet hela livet är rolig. Snacka om att det skulle få delas ut ett och annat nobelpris eller liknande utmärkelser till alla genier som skulle finnas överallt. Fast å andra sidan skulle väl ingen uppmärksamma det hela eftersom det skulle anses som fullkomligt normalt.

Härom kvällen när jag tog fram nytvättade pyjamasar till tjejerna lät jag Tora välja vilken hon vill ha. Hon valde den ena och fick den på sig. Rut fick ta den andra. Strax efter satt vi vid matbordet och någon av oss kommenterade att Tora hade på sig den pyjamas som Rut brukar ha. Då tar Rut på Toras pyjamas för att sen peka på sig själv som att bekräfta vad vi just sagt. Det kanske inte känns som nån storslagen handling, men det var så tydligt att hon lyssnat på vad vi pratat om och att hon faktiskt begripit alltihop. Och att hon faktiskt förmedlade det vidare till oss. Det är ändå något nytt och rätt så avancerat. Inte alls i stil med "var är lampan?" och så pekar hon på lampan. Det här är ändå lite mer än så.

Vi kan också be dom lägga saker på något visst ställe och så gör dom det. Inte alltid, men ganska ofta. Eller be den ena att ge någonting till den andra och sen se hur det faktiskt också sker. Glädjen hos tjejerna när de märker att de förstått rätt och lyckats göra det man bett dom om är väldigt tydlig. Rut blir så glad över sina egna lyckade prestationer att hon ofta bjuder på en liten steppdans till fnisset. Både Tora och Rut har även fått kläm på namnet Tora. Fast det låter mer som Ovah när de säger det. Tora säger det ofta och pekar på sig själv. Rut ropar gärna på sin Ovah när det är nåt hon vill visa. Sött som socker. Vi har dock aldrig hört något ens i närheten av Rut. Lite överraskande kan jag tycka. Nåt i stil med Ut borde de väl kunna klämma till med?

-tobias.

2 kommentarer:

Familjen Sundström sa...

Visst är det härligt nu när de börjar förstå och vara med i vad som händer.
Saknar att se alla hyss och annat de hittar på på dagarna nu då jag är på jobbet, får bara höra om det då jag kommer hem...
Sanna har flera gånger sagt "illiam" vilket vi tar som william. jag trodde nog att om något så skulle de lära sig säga sanna först då det verkar enklare. men kanske har williams namn nämnts oftare då det är han som krävt mer närhet och uppmärksamhet förr...

Linda sa...

så charmiga de verkar! varianter på rut kommer nog snart.